Vasıf ne demek İslam?
Edebi eserlerde tabiat, insan ve nesnelerin özellikleriyle birlikte tasviri.
Münasib vasıf ne demek?
Münâsib-i Mürsel/el-Münâsibu’l-Mürsel/لﺳرﻣﻟا بﺳﺎﻧﻣﻟا (Buna karşılık gelen vasıf ise Mürsel’dir): Şeriata göre ne geçerli ne de geçersiz olan, hakkında şer’î bir delil bulunmayan ne geçerli ne de neshedilmiş olan nitelik/sınıftır.
Fıkıh da illet ne demek?
Terimin anlamı için pek çok tanım yapılmış olup, özetle “kararı gösteren veya gerektiren ya da kararın ilişkilendirildiği durum, nitelik, önem, gerekçe” olarak ifade edilebilir.
Fıkıh Müfti ne demek?
Fıkıhî bir sualin hükmünü, fetva verme yetkisi olan kimselerden istemeye ispīnta (soru), fetva istemeye mustafti (yel), böyle bir meselenin açıklanmasına veya o meselenin hükmüne sözlü veya yazılı cevap verilmesine iftā, verdiği fetva ile hükmü açıklayan kimseye de müftî (mucîb) denir.
Vasıf ne anlama gelir?
[1] Niteleyici sıfat. Bir kişinin veya şeyin durumu. Birinin veya bir şeyin durumunu tanımlamak.
Fıkıhta vasi ne demek?
Birinci anlamı: Veli; anne ve babasını kaybeden veya akıl zayıflığı veya hastalığı bulunan bir kimsenin mal ve mülkünü yöneten kimsedir. İkinci anlamı ise ölen bir kimsenin vasiyetini yerine getirmekle yükümlü olan sorumlu kişi olarak ifade edilmektedir.
Vasıf özellik nedir?
Sesli Sözlük – Bir şeyin nasıl olduğunu gösteren ve onu diğer şeylerden ayıran özellik veya nitelik.
Vasıf sıfat ne demek?
Önceki sıfatların çoğu eksik sıfatlardır. Sonrakiler ise sıfat ekleri yardımıyla oluşturulmuş sıfatlardır: Nitelik sıfatları: qaq “kuru”, Gälcäq “çarpık”, Gäp “dayanıklı”, az “küçük”, aq “beyaz, beyaz”, qalän “kalın”, yañä “yeni”, weit “geniş”, käçig “küçük”.
Vasıf ne demek hukuk?
Vasi, en basit anlamıyla, gözetim altında bulunmayan küçüklerin, Sulh Hukuk Mahkemesi kararıyla hakları kısıtlananların ve bir yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûm olanların mallarını ve kişisel haklarını korumak ve yönetmek üzere atanan kişidir.
Müctehid ne demek?
Müçtehit Arapça bir terimdir. İslam’da, bir konu hakkında mevcut delilleri inceleyerek karar veren din adamlarına verilen isimdir.
Sarf akdi ne demek?
Sözlükte “altın paraları gümüş paralarla değiştirmek, bir paranın diğerine üstün olmasını sağlamak için elden çıkarmak, değiştirmek, harcamak, değiştirmek, nakletmek, değiştirmek” anlamlarına gelen “sarf” kelimesi, fıkıhta parayı parayla değiştirme akdini ifade eder. Sarf işini meslek olarak yapan kişiye sayrafi veya sarrâf denir.
El müessir ne demek?
Kökeni: “Muessir” kelimesi Arapça kökenlidir ve “e-s-r” kökünden türemiştir. Temel anlamı “etkilemek” veya “etkilemek”tir. Anlamı: “Muessir” kelimesi bir şeyin etkisi altında olan veya onu etkileyen kişi anlamına gelir.
Münferit ne demek fıkıh?
Arapça kökenli olan “منفرد” (munfarid) kelimesinden türemiştir. “Munfarid” “tek, yalnız, diğerlerinden ayrılmış” anlamına gelir ve bir şeyin kökenindeki benzersizliğini veya ayrıcalığını vurgular.
Istifta ne demek?
Bir fıkıh sorusunun dinî-hukukî hükmünü açıklayan cevap.
Müfsit ne demek fıkıh?
Mufsid kelimesi, İslam teolojisinde inancı (inancı) geçersiz kılan durumlar için ve İslam hukukunda ise başlanmış bir ibadeti bozarak kullanılan bir terimdir. Başka bir deyişle, mufsidler İslam’da meşru bir inancı veya başlanmış bir ibadeti bozan şeylerdir.
Islamda Vasile ne demek?
Eğer koyun bir dişi doğurursa, o onlara aitti; eğer bir erkek doğurursa, o tanrılarına aitti; eğer bir erkek ve bir kadın ikiz doğurursa, ona Vasîle adını verirlerdi ve dişi lehine erkeği kurban etmezlerdi. On nesil boyunca döllenmiş olan erkek deveyi serbest bırakır, ona Ham adını verirlerdi ve bütün su ve otlaklardan faydalanmasını sağlarlardı.
Vasıl ne demek din?
Sözlükte vasıl (vasl) “birleştirmek, bağlamak, bir şeyi bir başkasına eklemek” anlamına gelir.
Vasıf sıfat ne demek?
Önceki sıfatların çoğu eksik sıfatlardır. Sonrakiler ise sıfat ekleri yardımıyla oluşturulmuş sıfatlardır: Nitelik sıfatları: qaq “kuru”, Gälcäq “çarpık”, Gäp “dayanıklı”, az “küçük”, aq “beyaz, beyaz”, qalän “kalın”, yañä “yeni”, weit “geniş”, käçig “küçük”.
Vasıf hadis nedir?
Vasfi: Bunlar Peygamber’in sıfatlarını ileten hadislerdir. Mevkuf: Bunlar Sahabe’ye nispet edilen söz ve fiilleri ileten hadislerdir. Bu rivayetlerin rivayetleri Peygamber’e ulaşmaz, ancak bunları rivayet eden Sahabe ile son bulur. Maktu: Bunlar Tabiin veya Tebeu’t-Tabiin’e nispet edilen söz ve fiillerdir.
Kaynak: hirs.com.tr