Başyapıt nasıl yazılır TDK?
7. İkinci kelime olan -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü), belirli geçmiş zaman ekleriyle oluşturulmuş bileşik kelimelerin yanına yazılır: albastı, ciğerdeldi, çıtkırıldım, dalbastı, firdöndü, gecekondu…
Başyapıt nasıl?
“Masterpiece” kelimesinin nasıl yazılacağı sorusunun cevabı: “Masterpiece” olarak yan yana yazılır. Masterpiece olarak yazılırsa, kelimenin yazımında önemli bir hata yapılır. TDK’ya göre, “Masterpiece” kelimesi yan yana mı yoksa ayrı mı yazılır? “Masterpiece”, kelimenin yanlış yazılmış halidir.
Basyazar nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla ana yazar olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım editoryal biçimde olmalıdır.
Bas basa nasıl yazılır?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Baştabip nasıl yazılır?
“Baş” kelimesiyle oluşturulan başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi sıfat öbekleri yan yana yazılır. Bu makale 21 Mayıs 2019’da yayınlanmıştır.
Bilinçaltı nasıl yazılır?
TDK’ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazımı “bilinçaltı”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Her biri nasıl yazılır?
TDK’ya göre “each” kelimesinin doğru yazımı “each”tir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “each”tir.
Birkaç nasıl yazılır?
TDK’ya göre “feige” kelimesinin doğru yazımı “ein paar”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım birkaç biçimde görülür.
Pek çok nasıl yazılır?
TDK’ya göre “çok” sözcüğünün doğru yazımı “çok”tur.
Önsöz nasıl yazılır?
ÖNSÖZ YA DA ÖNSÖZ? TDK web sitesinde sözlüğü aradığımızda, sözlükte “önsöz” kelimesine rastlanmıyor. TDK’da kelimenin doğru yazımı “önsöz” olarak ayrı yazılır.
Ayak üstü nasıl yazılır?
Genellikle, “felaket” kelimesi yanına yazılır. Türk dil topluluğunda, “altında”, “üstünde” veya “üstünde” gibi kelimelerle biten kelimeler genellikle bitişik olarak kabul edilir.
Çıkaryol nasıl yazılır?
3. -r / -ar / -er, -maz / -mez ve -an / -en katılımcı-fiil ekleri kullanılarak oluşturulan sıfat tamlaması biçimindeki birleşik sözcükler ayrı ayrı yazılır: kör adam, çalar saat, yoldan çekilmek, dolaşım fonu, gülen yüz, koşan adım, kasa, yeter sayı; çıkmaz sokak, geçilmez para, görünmeyen kaza, ölmez çiçek, tükenmez kalem; akan yıldız, …
Peş peşe nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu, resmi web sitesinde ardışık kelimeler ve diğer kelimeler hakkında bilgi verdi. İşte bu kelime hakkında bilmeniz gerekenler… ‘TEK’ YAZIMI TDK’DA! Ardışık kelimesi, TDK’ya göre farklı yazımlara sahip kelimelerden biridir.
Peşi sıra nasıl yazılır?
TDK’ya göre “after” kelimesi ayrı yazılmalıdır. TDK’ya göre yanına yazılması yanlıştır. “After” kelimesi en çok yazım hatası olan kelimelerden biri olarak kabul edilir. Bu kelimeyi yazmanın en doğru yolu sıralı yazmaktır.
Gitgide nasıl yazılır TDK?
GİTGİDETDK YAZIMI Türk Dil Kurumu’nun (TDK) internet sitesindeki sözlüğe bakıldığında kelimenin gradually olarak yazıldığı görülmektedir. Bazı örneklerde bulunan “gradually” kelimesinin ayrı yazımı bir yazım hatasıdır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “gradually”dir.
Başoyuncu nasıl yazılır TDK?
“Şef” sözcüğüyle oluşturulmuş birleşik sözcükler yan yana yazılır: başbakan, başçavuş, başmuhafız, başgarson, başhekim, başhemşire, başkahraman, başmüdürlük, başkarakter, başkarakter, başyazar… e.
Baş etmek nasıl yazılır TDK?
Başa çıkma; ‘Üstesinden gelme’, ‘üstesinden gelebilme’ anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Bunun dışında; Mücadele etme, başa çıkma, başını sallayarak bir şeyi açıklamaya çalışma, bir grup veya topluluğun lideri olma anlamlarında da kullanılır. Kelimenin italik yazımı yanlıştır.
Başeser nasıl yazılır TDK?
Bu kelime sıklıkla masterpiece olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı masterpiece şeklinde olmalıdır.
Başüstü nasıl yazılır TDK?
Türk Dil Kurumu da bu sözcüğün yanına yazılmasının doğru olacağını belirtmektedir. Bir emrin hemen yerine getirileceği anlamına gelen “başüstüne” sözcüğü bir ünlem işaretidir ve yanına yazılmalıdır. “Was” anlamında ve ünlem olarak kullanıldığında başın yanına yazılmalıdır.
Kaynak: tomm.com.tr