Kıllar gusülden önce mi sonra mı?
Mesele 378 – Gusül alırken, bedenin bir parçası sayılan kısa saçlar yıkanmalıdır; uzun saçları yıkamak mecburiyeti yoktur. Suyu, el sürmeden bedene getirirse, guslü sahih olur.
Vücut kıllarını kesince gusül gerekir mi?
Evet, başında çok bit varsa ve bu durum ona sıkıntı veriyorsa, başını tıraş etmesi caizdir. Aynı şekilde, gerekirse vücut kıllarını da tıraş edebilir. İhramlı bir kimseden abdest alırken, gusül alırken, teyemmüm ederken veya vücudundaki necis maddeleri veya suyu engelleyen engelleri temizlerken kıl koparılmasında bir sakınca yoktur.
Vücut kılları abdeste engel mi?
Uzunluğu ve kısalığı buna engel olmaz, ancak abdest sırasında suyun vücudun her yerine değmesi gerekir. Saç uzunsa bu bir engel teşkil eder.
Adetliyken vücuttan kıl koparılır mı?
Adet döneminde kıl aldırmanın hiçbir sakıncası yoktur.
Cenabetken kıl kesilir mi?
Bu sebeple adetli, lohusa veya temiz olmayan bir kimsenin, banyodan önce saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık bölgesini temizlemesinde bir sakınca yoktur.
Cünüpken neler yapılmaz?
Camiye girerken Kur’an-ı Kerim’in yazılı sayfalarına dokunmak yasaktır.
Sperm yutmak gusül gerektirir mi?
Bir koca karısıyla oral seks yaparsa ve meni boşalırsa, cinsel sağlık konusundaki İslami hukuka göre gusül zorunludur. Ancak, sadece mezi (meni öncesi sıvı) boşalırsa, sadece abdest gerekir ve meziyi yıkamak gerekir.
Avret yerini traş etmek gusül gerektirir mi?
Kıl yolmak, tıraş olmak, ağda yapmak guslün farz olduğu şeyler arasında değildir.
Etek traşı gusülden önce mi sonra mı?
Etek tıraşı, vücudun belirli bir bölgesini tıraş etmeyi içerir. Bu iki ibadetin sırası İslam fıkhında tartışmalıdır. Bazı İslam alimlerine göre etek tıraşı gusülden önce yapılmalıdır. Bu görüş, etek tıraşının vücut kıllarını gidermek için gerekli olduğu gerçeğine dayanmaktadır.
Etek traşı olmamak günah mı?
Etek eteklerinin sünneti tıraş olmaktır. Ancak koltuk altı kıllarını yolmak sünnettir. Birisi bu kılları kısaltırsa bunda bir sakınca yoktur. Ancak bu mükemmelliğe aykırıdır.
Gusül bozan şeyler nelerdir?
“Deriden kan ve irin gibi şeylerin çıkması abdesti bozar.” “Sara hastası olanların veya çeşitli sebeplerle baygınlık geçirenlerin abdesti bozulur.” “Vücuttan idrar, dışkı ve kan gibi şeylerin çıkması da abdesti bozar.” “İdrar yollarından meni ve meni gibi şeylerin çıkması abdesti bozar.”6 Nisan 2022
Makatta kaka kalması abdesti bozar mı?
Bir kimse tuvaletten sonra temizlenip abdest alsa, abdestli olduğu varsayılır; ancak abdesti bozan bir şeyin varlığından emin olunursa, bu şey varsayımı ortadan kaldıracak kadar güçlü olsa bile, abdesti bozulmaz.
Adetli kadın boşalırsa gusül gerekir mi?
İbn Kudame rahimehullah el-Muğnî 1/134’te şöyle diyor: “Kim hayızlı iken cinsel ilişki sebebiyle yıkanırsa, yıkanması geçerlidir.”
Avret yerindeki kıllar gusle engel mi?
Selam olsun sana. Bu saçın uzunluğu gusle ve namaza mani değildir.
Kadınlarda kol kılı almak günah mı?
Vücudun kaşlar hariç her yerindeki kılları almak caizdir.
Kılları aldıktan sonra gusül gerekir mi?
Kıl yolmak, tıraş olmak, ağda yapmak guslün farz olduğu şeyler arasında değildir.
Kıllar banyodan önce mi alınmalı sonra mı?
Ağdadan önceki gün duş almak önemlidir. Temiz cilt, ağdanın daha iyi yapışmasını sağlar ve daha etkili bir sonuca katkıda bulunur. Duş sırasında ağda yapılacak bölgeye hafifçe masaj yapmak da cildi ağda işlemine hazırlayacaktır.
Etek traşı gusülden önce mi sonra mı?
Etek tıraşı, vücudun belirli bir bölgesini tıraş etmeyi içerir. Bu iki ibadetin sırası İslam fıkhında tartışmalıdır. Bazı İslam alimlerine göre etek tıraşı gusülden önce yapılmalıdır. Bu görüş, etek tıraşının vücut kıllarını gidermek için gerekli olduğu gerçeğine dayanmaktadır.
Gusülden önce ne yapmak gerekir?
Abdest ve gusle başlarken niyet etmek ve Bismillah demek sünnettir (Merghinani, el-Hidaye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet edilmeden ve Bismillah okunmadan yapılan abdest ve gusül sahihtir. Ancak abdest ve gusülden önce Bismillah’ı ve niyeti unutmak sünnetin sevabını kaybetmekle sonuçlanır.