Yargı yolu ne demek?
Ülkemizde yargısal bir ayrım ve yargı sistemi vardır ve mahkeme türleri (dalları) arasındaki ilişkiye yargısal inceleme denir. Bu nedenle, hukuk yargısındaki hukuk mahkemesi ile idari yargıdaki idari mahkeme arasındaki ilişki istinaf ilişkisidir. Hukukun dallarından biri yargı yetkisi, diğeri idari yargı yetkisidir.
Adli yargı kanun yolları nelerdir?
Genel olarak iki yasal çözüm yolu vardır: istinaf ve temyiz. Türk hukuk sisteminde, sıradan mahkemelerin (ceza mahkemeleri, aile mahkemeleri, iş mahkemeleri ve ticaret mahkemeleri dahil olmak üzere tüm hukuk mahkemeleri) kararlarına karşı istinaf vardır.
Yargıda en üst merci kimdir?
3.
Hangi mahkeme daha üstün?
Yargıtay; Yargıtay, yargı kararlarının nihai inceleme merciidir. Yargıtay, mahkeme kararları üzerinde yargısal inceleme uygular. Yargıtay, kanunla başka bir yargı merciine devredilmemiş olan sıradan mahkemelerin kararlarını ve hükümlerini nihai inceleme merciidir.
Yargı kaça ayrılır?
Buna göre Türk yargı sistemi, yargı organı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık yargısı (İtiraz Mahkemesi) olmak üzere üçe ayrılmıştır.
Kanuni yargı yolu nedir?
Yasallık. Bu, mahkemelerin kurulması, işleyişi, görevleri ve yasal işlemlerinin yalnızca yasayla düzenlenmesi anlamına gelir. Bu yasalar, eyaletlerin yasama organlarının iradesiyle oluşturulmalıdır.
Adli yargı türleri nelerdir?
Yargılama iki bölüme ayrılır: medeni yargı ve ceza yargısı. Bu nedenle usul hukuku iki kategoriye ayrılmıştır: medeni usul hukuku ve ceza usul hukuku.
Temyiz kanun yolu nedir?
I. İstinaf, genel olarak, davanın taraflarına, yerel mahkemenin kararını yeniden gözden geçirme, yeniden inceleme ve gerekirse değiştirme hakkı tanıyan bir yasal yoldur.
Yargılama iadesi yoluna kimler başvurabilir?
Yeniden yargılamayı kim talep edebilir? Hükümlü lehine veya aleyhine olsun, yeniden yargılama talebi cumhuriyet savcısı tarafından yapılır. Ayrıca, savunma avukatı, hükümlünün yasal temsilcisi ve eşi de onun lehine yeniden yargılama talebinde bulunabilir.
En ağır mahkeme hangisi?
Yargıtay; Birinci derece ceza yargılamasında mahkeme, kanunda öngörülen ceza düzeyi bakımından en ağır suçlara karar verir. Yargıtay’ın görevleri 5235 sayılı Kanun’un 12. maddesinde düzenlenmiştir.
Yargıtay mı Üstün AYM mi?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddeleri yüksek mahkemeleri tanımlamaktadır; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’dan oluşmaktadır ve bunlar arasında bir içtihat bulunmamaktadır.
Kaç çeşit hakim vardır?
Hakimlik makamı temel olarak iki bölüme ayrılır. Hakimler adli veya idari mahkemelerde çalışırlar. Yargı alanında hakim olmak isteyen herkes öncelikle bir üniversitenin hukuk fakültesinde dört yıllık bir eğitim programını tamamlamalıdır.
Yargıtay nereye bağlıdır?
Yargıtay, eskisi gibi Mahkeme içinde bir mahkeme olmayıp, bağımsız bir Yargıtay haline gelmiştir. Divan-ı Ahkam-ı Adliye’deki Yargıtay, Divan-ı Ahkam-ı Adliye Nazırı’na bağlıydı, ancak Nizamiye Mahkemeleri’nin Kuruluşu Hakkındaki Kanun’a göre, Yargıtay, tüm mahkemeler gibi Adalet Bakanlığı’na bağlıydı.
7 Ağır Ceza Mahkemesi hangi davalara bakar?
Türk Ceza Kanunu’nda Yargıtay; yağma, gasp (kamu görevini kötüye kullanma), sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas suçları ile 10 yıldan fazla hapis veya müebbet hapis cezasını gerektiren ceza davalarına bakmakla görevlidir.
Üst derece mahkeme nedir?
İlk Derece Mahkemesi – Üst Derece Mahkemesi Sulh Hukuk Mahkemesi, Asliye Hukuk Mahkemesi, Asliye Ticaret Mahkemesi, İş Mahkemesi ve Aile Mahkemesi gibi mahkemeler ilk derece mahkemeleridir. Yargıtay, İlk Derece Mahkemesi kararlarının hukuka uygunluğunu incelemekle görevli mahkemelerdir.
Yargı nedir ne anlama gelir?
Yargılama, kelime olarak bir kişi, durum veya nesneyi anlama, karşılaştırma, değerlendirme gibi yöntemlerle eleştirel bir şekilde değerlendirmek anlamına gelir.
Yargı yolunun caiz olması ne demek?
Temyizin kabul edilebilirliği, davanın görüldüğü mahkemenin şubesine bağlıdır. Uyuşmazlığın hukuk mahkemesinde karara bağlanması gerekiyorsa (uyuşmazlığın konusu idari yargı yetkisini de ilgilendirebilir), bu mahkemenin genel yargı yetkisine sahip bir mahkeme mi yoksa özel yargı yetkisine sahip bir mahkeme mi olduğunun açıklığa kavuşturulması gerekir.
Hangi kararlara karşı yargı yolu kapalıdır?
2797 sayılı Yargıtay Kanununa göre, Yargıtay Büyük Genel Kurulu kararları ile Yargıtay Başkanlık Divanı’nca doğrudan veya istinaf üzerine verilen her türlü kararlara karşı temyiz yolu kapalıdır.
İstinaf yolu açık ne demek?
Açık temyiz ne anlama geliyor? Bir mahkeme kararına itiraz edilebilmesi, kararın henüz kesinleşmediği ve daha üst bir mahkemeye itiraz edilebileceği anlamına gelir.