Türk Medeni Kanunu 187 maddesi nedir?
TMK maddesi evli kadının kocasının soyadını alacağını hükme bağlamaktadır. 187. madde Anayasa Mahkemesi tarafından 22 Şubat 2023’te yürürlükten kaldırılmıştır. 28 Nisan 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanan yürürlükten kaldırma kararı dokuz ay sonra yürürlüğe girmiştir.
4721 sayılı kanun ne demek?
Türk Medeni Kanunu (resmi Kanun No. 4721) veya kısaca TMK, Türkiye Cumhuriyeti’nde medeni hukuk sisteminin temelini oluşturan ve 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren kanundur.
4721 sayılı kanun tedavi amaçlı kişisel koruma kararı nedir?
Kişinin hukuki statüsüne son derece ciddi bir müdahale teşkil eden zorunlu tedavi, ancak uygulanması için şartları açıkça ortaya koyan bir yasal hüküm temelinde gerçekleştirilebilir. Zorunlu tedavi, bireyin kendi adına karar verme hakkı, kişisel koruma, koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanması, orantılılık ilkesi.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre erginlik kaç yaşın doldurulmasıyla başlar?
Madde 11 – Erginlik, 18 yaşını doldurduğunda başlar. Evlilik, kişiyi ergin kılar. Madde 12 – 15 yaşını dolduran küçük, kendi başvurusu ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin ilan edilebilir.
Bir kadın boşandıktan sonra kocasının soyadını kullanabilir mi?
Türk Medeni Kanununda bu gibi özel durumlar için hükümler bulunmaktadır. İlgili hükme göre; “Kadının kocasının soyadını kullanmada menfaati olduğu ve bunun kocaya zarar vermeyeceği ispat edilirse, hakim kadının talebi üzerine kocasının soyadını kullanmasına izin verir.”
Evlilik sonrası soyadı değişikliği kalktı mı?
Anayasa Mahkemesi geçen yıl Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesindeki “bir kadın evlendiğinde kocasının soyadını alır” hükmünü iptal ederek bunun eşitliği ihlal ettiğine hükmetti. Mahkemenin parlamentoya yeni bir düzenleme getirmesi için verdiği süre 28 Ocak’ta doldu.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre mahkemece bir karar verilinceye kadar vakfın geçici olarak faaliyetten alıkoymaya aşağıdakilerden hangisi karar verir?
Madde metni: Anayasada öngörülen hallerde ve belirlenen usullere göre İçişleri Bakanlığı, denetim makamının görüşü alınarak mahkeme kararı alınıncaya kadar derhal mahkemeye başvurarak Vakfın faaliyetlerini geçici olarak durdurabilir.
Kişi hangi hallerde kısıtlanır?
Hukuki sınırlamanın ana başlığını taşıyan TMK maddesi.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre kuruluş bildirimi ve belgelerin doğruluğu ile dernek tüzüğü en büyük mülkî amir tarafından kaç gün içinde dosya üzerinden incelenir?
Madde 60 – Derneğin kuruluş bildirimi ve belgelerin ve dernek tüzüğünün doğruluğu, en büyük mülki amir tarafından altmış gün içinde denetlenir. Madde 60 – Derneğin kuruluş bildirimi ve belgelerin ve dernek tüzüğünün doğruluğu, en büyük mülki amir tarafından altmış gün içinde denetlenir.
Zorunlu yatış kararı kaç gün sürer?
Zorunlu tedavi ne kadar sürer? Doktor ön raporuna göre en fazla 20 gün sürer. Zorunlu tedavi nasıl yapılır? Sulh hukuk mahkemelerinin zorunlu tedavi kararına istinaden Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne başvurularak kapalı psikiyatri polikliniklerinde tedavi yapılır.
Zorunlu yatış kararı nasıl alınır?
Zorunlu tedavi kararı almak isteyen kişi, TMK’nın 432. maddesine dayalı bir başvuru ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvurabilir. Kaymakamlık tarafından yapılan tedavi başvuruları, zorunlu tedavi kararları için hukuken bağlayıcı değildir.
Kısıtlılık halleri nelerdir?
Sınırlamanın sebepleri: TMK m. 432’de sınırlı olarak sayılanlar şunlardır: Akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı, ağır ve tehlikeli bulaşıcı hastalıklar veya serserilik.
4721 madde nedir?
Hukuk sistemi bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını korumaz. varlığıdır. ileri sürülemez. Hakim, önüne getirilen konularda hukuka ve hakkaniyete uygun olarak karar verir.
4721 Sayılı kanun ne zaman yürürlüğe girdi?
Yeni Medeni Kanun’un, uzun yıllar süren çalışmalar sonucunda 22 Kasım 2001 tarihinde 4721 sayılı Kanun olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce hazırlanarak kabul edildiği ve 8 Aralık 2001 tarihinde 24607 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği bilinmektedir.
Ergin kılınan evlenebilir mi?
Ancak kanunda açıkça belli bir yaşın öngörüldüğü hallerde, bu iş ve işlemleri yapabilmek için erginin o yaşa ulaşmış olması gerekir. Ergin olmakla bir kimse oy kullanma hakkı, seçilme ve seçilme hakkı, evlenme hakkı gibi haklar elde edemez.
Kızlık soyadını kullanma hakkı ne zaman verildi?
Türkiye’de 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu ve 2001 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu’na göre, evlenen kadınların eşlerinin soyadını alması zorunluydu ancak 2014 yılında yapılan değişiklikle, isteğe bağlı olarak doğum soyadı da kullanılabilecek.
Kocası ölen kadın kızlık soyadını kullanabilir mi?
* Kocası ölen kadın yeniden evlenmediği takdirde, ölen kocasının aile kütüğünde kalır ve kocasının soyadını taşımaya devam eder. Yazılı talep üzerine bekar evine dönerek bekar soyadını alabilir ve kapatılan nüfus müdürlüğünü yeniden canlandırabilir.
Evlenen kadın kendi soyadını da kullanmak isterse ne yapmalı 2024?
Evlendikten sonra eşin soyadını alma zorunluluğu eşitlik ilkesine ve Anayasa’ya aykırı olduğundan, kadın kendi soyadını kullanabilir. Her durumda, evli bir kadının kızlık soyadını kullanmasının tek yolu mahkemeye dava açmaktır.
Kadın erkeğin soyadını almak zorunda mı?
Bu madde, bir kadının evlendiğinde kocasının soyadını alması gerektiğini hükme bağlamıştır. Bu zorunluluk nedeniyle, evlilik sona ererse kadın TMK olur. Md.
Kaynak: Guvenilirgida.com