İçeriğe geç

Şikâyetçi Olmak Ne Demek

Bir kişi hakkında nasıl şikayetçi olunur?

Suç duyurusunda bulunmak için doğrudan polise, jandarma veya savcılığa başvurabilirsiniz. Bir suçun mağduru olduysanız veya soruşturma için bildirme zorunluluğu olmayan bir suçtan haberdar olduysanız, genellikle önce jandarma veya polis karakoluna başvurmayı düşünebilirsiniz.

Şikayetçi kişiye ne denir?

Şikayetçi, zarardan şikayet eden veya talepte bulunan kişidir. Ceza yargılamasında, “şikayetçi” terimi, suça doğrudan maruz kalan bir suçun kurbanı veya suçtan zarar gören ve böylece davacı olan kişiyi ifade eder. “Temyiz eden” terimi yerine, “temyiz eden” olarak da adlandırılır.

Şikayette bulunan kişiye ne denir?

Şikayet yazılı veya sözlü olarak yapılabilir. Şikayeti sunan kişi genellikle Türkçe’de “şikayetçi” veya “temyiz eden” olarak anılır.

6 ay sonra şikayetçi olunur mu?

Şikayette bulunma süresi, suçun ve failin öğrenilmesiyle başlar; bu süre 6 aydır. Şikayette bulunmak için bu süre aşılamaz. Dava aşamasında olayın delili çok önemlidir. Saldırı raporu, yaralanma tespiti aşamasında en önemli delildir.

Biri hakkında şikayetçi olunca ne olur?

Şikâyetçi, kendisine karşı işlenen suçtan şikâyetçi olması veya Cumhuriyet savcısının resen soruşturma yapması fark etmeksizin, şikâyette bulunması hâlinde de davaya katılma (iş birliği) hakkına sahiptir (CMK m. 237). Şikâyetçi, davaya katılma isteğini sözlü veya yazılı olarak ceza mahkemesine bildirebilir.

Şikayetçi olmak sicile işler mi?

Soruşturma aşaması ceza siciline işlenmez; soruşturma sonucunda mahkumiyet alırsanız ceza siciline işlenir. Ayrıca soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir ve dosya kapatılırsa ceza siciline herhangi bir kayıt yapılmaz. Çünkü mahkumiyet yoktur.

Şikayetçi olmak için ne yapılır?

Cezai şikayette nasıl bulunabilirim? Türk kimlik kartınız yanınızdaysa, yukarıda belirtilen makamlardan birine (polis karakolu, jandarma, savcılık) doğrudan veya bir temsilci aracılığıyla şikayette bulunabilir veya sözlü veya yazılı olarak bildirimde bulunabilirsiniz.

Şikayetçi kim olabilir?

Şikayet hakkı, suç savcısı tarafından soruşturulduğunda veya mahkeme tarafından kovuşturulduğunda zarar gören kişiye kesin olarak tanınan veya mağdura verilen bir haktır. Şikayetçi gerçek bir kişi veya bir şirket, vakıf, dernek vb. olabilir. Ayrıca şu gibi tüzel bir kişi de olabilir:

Şikayetçi olmak ücretli mi?

Yaygın inanışın aksine, suç duyurusunda bulunmak, polise, jandarma veya Cumhuriyet savcılığına yapıldığında ücretsizdir; suç mağduru olan veya zarar gören kişiler tarafından yapılan başvurularda ise herhangi bir ücret talep edilmez.

Şikayetçi olan kişi mahkemeye gitmezse ne olur?

Şikâyetçi, usulüne uygun tebligata rağmen mahkemeye gelmezse mahkeme, şikâyetçinin zorla kovuşturulmasına karar verebilir.

Şikayetçi oldum nasıl takip edebilirim?

Vatandaş Portalı Bilgi Sistemi (Vatandaş Portalı) sayesinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip tüm vatandaşlarımız; adli, idari yargı ve kolluk kuvvetlerinde müdahil oldukları dosyaları, Vatandaş Portalı’na giriş yaparak (e-devlet şifrenizle) takip edebilirler.

Suç işleyen kişiye ne denir?

Suçu işleyen kişiye suçlu veya suçlu denir. Bir kişinin yasal anlamda suçlu sayılabilmesi için, suçun o kişi tarafından işlendiğinin mahkeme tarafından kanıtlanması gerekir. Suçlu sayılan kişiye “şüpheli” denir ve mahkemeye suçlamayla sevk edilen kişiye “sanık” denir.

Delil olmadan şikayetçi olunur mu?

Ceza şikâyeti sözlü veya yazılı olarak yapılabilir; dilekçenin mümkünse yazılı olarak yapılması ve şikâyete konu olayla ilgili mevcut delillerin dilekçeye eklenmesi tavsiye edilir.

Şikayetçi ölürse ne olur?

Ancak, şikayetçi temyiz hakkını bizzat kullandıktan sonra ölürse, mirasçıları müdahil olarak ceza yargılamasına katılabilir. Şikayetçi gerçek kişi, şirket, vakıf, dernek vb. olabilir. Ayrıca, aşağıdakiler gibi tüzel kişi de olabilir:

Cinayette şikayet çekilirse ne olur?

Şikayetten feragat: Şikayetle ilgili suçlarda şikayetçi, mahkeme karar verene kadar şikayeti erteleyebilir. Feragat soruşturma aşamasında yapılırsa, kovuşturmaya gerek olmadığına karar verilir, yani şikayette bulunulmaz. Bu, kovuşturma aşamasında gerçekleşirse, cezai kovuşturmanın durdurulmasına karar verilir.

Birinden şikayetçi olmak için ne yapmak gerekir?

Cezai şikayette nasıl bulunabilirim? Türk kimlik kartınız yanınızdaysa, yukarıda belirtilen makamlardan birine (polis karakolu, jandarma, savcılık) doğrudan veya bir temsilci aracılığıyla şikayette bulunabilir veya sözlü veya yazılı olarak bildirimde bulunabilirsiniz.

Birisi hakkında nasıl suç duyurusunda bulunulur?

Suç duyurusunda nereye başvurulabilir? Suç duyurusu doğrudan Cumhuriyet savcılığına, il ve ilçe merkezlerinde polise, kırsal kesimlerde ise jandarmaya yapılabilir. Kolluk kuvvetlerine yapılan suç duyuruları derhal Cumhuriyet savcılığına iletilir.

Beni rahatsız eden birini nasıl şikayet ederim?

En yakın polis karakoluna gidip ifade verebilir veya Başsavcılığa şikayette bulunabilirsiniz. Polise gidip şikayette bulunmak istediğinizi söylerseniz, görevli memur ifadenizi alıp kayda geçirecektir.

Hangi durumlarda şikayetçi olunur?

Hangi suçlar ihbar konusu olur? Basit kasten yaralama (TCK m. 86/2). 86/2. madde anlamındaki kasten yaralama suçu taksirle işlenir (TCK m. 88). Taksirle yaralama suçu (TCK m. 89/1-2-3-4). … cinsel saldırı suçu (TCK m. 102/1 ve 102/2 – ikinci cümle). Küçükle cinsel ilişki suçu (TCK m. 86/2).

Kaynak: suzerseyahat.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kaliteli Escort