Hakimler her yere girebilir mi?
2802 sayılı Kanunun 88. maddesinin birinci fıkrası çok açıktır. Yargıtay’ın görev alanına giren suçüstü halleri hariç olmak üzere, hâkim ve savcılar aranamaz. Bu hükmün keyfi bir ayrıcalık olarak değerlendirilmesi doğru değildir.
Hakim istediği yere atanabilir mi?
Hâkimler ve Savcılar Kanunu uyarınca nakil cezasına çarptırılanlar, mazeretleri ve bölgedeki asgari hizmet süresinin dolması dikkate alınmaksızın, durumlarına uygun alt bölgelerdeki kadrolara derhal atanırlar.
Savcı her yere gidebilir mi?
Maddenin birinci fıkrasında yer alan ilke, savcının 160 ıncı maddede belirtilen amacın gerçekleştirilmesi için her türlü soruşturmayı yapabileceğini hükme bağlamaktadır.
Hakimin maaşı ne kadar?
Hakim Maaşı Önceki Maaş: 60.000 TL – 90.000 TL. Artan Maaş: 75.000 TL – 115.000 TL. 1. Sınıf Hakim Maaşı: 90.000 TL ile 115.000 TL arasında değişmektedir. 10 Yıllık Hakim Maaşı: 90.000 TL ile 110.000 TL arasında değişmektedir.
Hakimin yanında oturanlar kim?
Savcı, hakimin sağında durur. Hakime göre, sağ taraf davacının (davacı-temyiz eden) oturduğu yerdir ve sol taraf davalının (davalı-davalı) oturduğu yerdir. Başka bir deyişle, hakime baktığınızda, sol tarafınız davacının oturduğu yerdir ve sağ tarafınız davalının oturduğu yerdir. “Mahkeme katibi” hakimin önünde oturur.
Savcı mı üstün hakim mi?
Protokol oturumunda hakim ve savcı eşit haklara sahiptir, ancak protokol oturumunda yan yana oturamadıkları durumlarda hakim önceliğe sahiptir. Hiçbirinin diğerine göre bir üstünlüğü yoktur. Ayrıca kıdemli savcının hakime karşı bir üstünlüğü yoktur. Ancak kıdemli savcı diğer savcılardan üstündür.
Hâkim kaç yılda bir yer değiştirir?
Başka bir bölgeye atama ancak iki yıl geçtikten sonra mümkün olur. Suç merkezlerine atanmak üzere seçilen herkes, oradaki hizmet süresini tamamladıktan sonra beşinci bölgeye ve gerekirse dördüncü bölgeye atanacaktır.
Hâkim atamaları nasıl yapılır?
Atama, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından adayın giriş seviyesine ve ilgili adayın seviyesine bir derece eklenerek oluşturulan derece ve seviyeler temelinde yapılır. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun atama ile ilgili tüm kararları Resmi Gazete’de yayımlanır.
Hakimlerde eş durumu var mı?
Hakim/savcının eşi kim olursa olsun, diğer eş ona tabidir. Hakim/savcı mesleğinde eş vb. nedeniyle muafiyet yoktur. Sendikası için atama yaparken yakın çevresini hesaba katabilir. Bunun her zaman %100 gerçekleşmesi mümkün değildir.
Hakim polise emir verebilir mi?
Hakimler, davaları dinleyen ve karara bağlayan bağımsız yargı makamlarıdır. Polis memurlarına emir verme yetkileri yoktur. Ancak, mahkeme salonunda kolluk kuvvetlerine talimat verebilirler. Ayrıca, polis memurlarının eylemlerini izleme ve gerektiğinde onlara ceza verme yetkisine sahiptirler.
Kaç çeşit hakim vardır?
Adli ve idari olmak üzere iki ana dala ayrılan hâkimlik mesleği, ceza adaleti alanında yalnızca dört yıllık temel eğitim veren Hukuk Fakültesi mezunları arasından, Adalet Bakanlığı tarafından ihtiyaç duyulması halinde düzenlenen sınavlarla seçilir.
Savcı kimin amiridir?
Türkiye’de Cumhuriyet Savcılığı Türk hukukuna göre, her ilde, yüksek ceza mahkemelerinin bulunduğu ilçelerde ve bazı asliye ceza mahkemelerinin bulunduğu ilçelerde yargıda kıdemli bir cumhuriyet savcılığı bulunmaktadır. Kıdemli cumhuriyet savcısı, cumhuriyet savcısının hiyerarşik üstüdür.
Hakim kaç yaşında olunur?
T.C. vatandaşı, Hukuk Fakültesi mezunu (lisans program kodu 3209 olanlar) ve yazılı giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 45 yaşını doldurmamış olanlar (sınav yılından doğum yılı çıkarıldığında 45 yaşını geçemez, doğum ayı önemli değildir) başvuruda bulunabilir.
Savcı boy sınırı var mı?
c) Erkeklerde 170 cm. Kadınlarda 160 cm. d) Boy ve kilonun santimetre cinsinden son iki rakamı arasındaki fark 13’ten fazla, 17’den az olmamalıdır. (Örnek: Boyu 170 cm olan bir aday için kilosu 70 + 13 = 83’ten fazla, 70 -17 = 53’ten az olmamalıdır.)
Kaç yılda 1. sınıf hakim olunur?
Hakimlik ve savcılık mesleği; üçüncü sınıf, ikinci sınıf, birinci sınıf ve birinci sınıf olmak üzere dört sınıfa ayrılır. Birinci sınıfın tarihinden itibaren üç yıl süreyle görevi başarıyla yürüten ve birinci sınıfa girme yeterliklerini kaybetmemiş olan hakim ve savcılar birinci sınıfa atanırlar.
Hakim evlerine kimler girebilir?
Restoran alanı 70 kişilik kapasiteye sahip olup otel hizmeti olarak 1 suit, 1 üç kişilik oda, 4 çift kişilik oda ve 3 tek kişilik oda olmak üzere toplam 9 oda mevcuttur. Odalarda televizyon, buzdolabı, klima, banyo ve tuvalet bulunmaktadır. Hakim Evi tüm vatandaşlara yıl boyunca açıktır.
Hakimler nerede oturur?
Hakim ve savcı kürsüde duruyor. Kâtip aşağıda, tam önlerinde.
Mahkeme salonuna kimler girebilir?
“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Madde 141 – Mahkeme duruşmaları herkese açıktır. Kamu ahlakı veya kamu güvenliği kesin olarak gerekli kıldığı takdirde bazı veya tüm duruşmaların kapalı yapılmasına karar verilebilir.” 29 Temmuz 2021
Hakimlere ev veriliyor mu?
Adli ve idari yargı mahkemelerinin savcı ve hâkimleri, bölge adliye mahkemesi başkanı ve başsavcısı; Adli ve İdari Yargı Mahkemeleri Komisyon Başkanları ile Ceza Başsavcılarına puanlarına bakılmaksızın öncelikle yerleştirme yapılır.
Kaynak: webtasarimuzmani.com.tr